Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Izolare la domiciliu sau în spital pentru românii cu mai multe boli grave contagioase.

Ce arată proiectul de HG (DOCUMENT)

Guvernul Orban ar putea aproba în ședință lista cu bolile infectocontagioase – iar printre acestea se numără și COVID-19 – pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative. Proiectul de hotărâre propus de Ministerul Sănătății stabilește și unitățile sanitare de bază pentru tratarea bolnavilor. Vestea vine în contextul în care România a trecut de 62.000 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că, cel mai probabil, starea de alertă va fi prelungită.

CITEȘTE ȘI: Un nou focar de coronavirus in Timis. 17 cazuri depistate la o multinationala

Ministerul Sănătății a elaborat lista cu bolile pentru care se instituie izolarea, dar și cu spitalele de bază în tratarea bolnavilor

Alături de COVID-19, lista mai cuprinde următoarele boli infectocontagioase: poliomielita, difteria, rujeola, pertussis, febra tifoidă, febra paratifoidă, boala meningococică (MCSE), tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă, antrax pulmonar, rabia umană, holera, pesta, variola sau varioloidul, gripa umană cauzată de un nou tip de virus gripal, cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă, febra hemoragică Lassa, Ebola, febra hemoragică Marburg, febra hemoragică Crimeea Congo, febra galbenă, Nipah, SARS, MersCov, boala cauzată de un agent patogen infecțios necunoscut sau emergent.



Lista unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave cu afecțiunile prevăzute anterior arată în felul următor: Alba – Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud, Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, Spitalul de Pneumoftiziologie Valea Iașului, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni; Botoșani – Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani; Brăila – Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila; Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie; București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș”, Institutul „Marius Nasta”; Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Al. Obregia”; Călărași – Spitalul de pneumoftiziologie Călărași; Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca; Constanța – Spitalul Bijuterii din Argint Inele Bratari Cercei LantisoareClinic de Pneumoftiziologie Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța; Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova; Galați – Spitalul Clinic de boli infecțioase Galați, Spitalul de Pneumoftiziologie Galați; Gorj – Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” Runcu, Dobrița, secțiile de pneumologie, 65 de paturi; Hunedoara – Spitalul de Pneumoftiziologie Geoagiu; Iași – Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Spitalul Militar „Dr. Iacob Czihac” Iași; Maramureș – Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie; Neamț – Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani; Prahova – Spitalul de Pneumoftiziologie Florești, Secția de pneumologie II, pneumologie cronici, Spitalul de boli pulmonare Breaza, Secție pneumologie, compartiment adulți; Satu Mare – Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, Sibiu – Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara; Vâlcea – Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăești; toate județele și municipiul București – spitalele județene sau clinice de urgență cu secții de boli infecțioase.

Ce mai arată proiectul de HG

„Lista de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica si cuprinde acele tipuri de boli determinate de agenti patogeni care determina un impact rapid si major asupra starii de sanatate a persoanei bolnave dar poate determina rapid aparitia de focare de boli transmisibile sau declansarea de epidemii extinse la nivel national sau international, si care necesita identificare rapida, declarare si insituire de masuri imediate in scopul limitarii extinderii bolii in populatia generala”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii

 

leave a reply