VIDEO – Posibilă intoxicare cu mercur la Moldova Noua, locatarii unui bloc testaţi

Alertă la un bloc din Moldova Nouă, după ce în apropierea imobilului s-a găsit o substanţă necunoscută.

În jurul orei 17.30 a fost anunţată o posibilă scurgere cu substanţă necunoscută, în apropierea unui bloc de locuinţe din oraşul Moldova Nouă. A fost anunţată Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, care au trimis echipe la faţa locului.

Echipajul de protecţie biologică, chimică şi radiaţii nucleare din cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa a efectuat cercetări cu privire la substanţa găsită. La primele investigaţii, s-a constatat că ar fi vorba de mercur. La faţa locului s-a aflat şi un echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere şi un echipaj al IPJ.

Se pare că substanţa s-ar fi scurs de la uscătoria blocului aflată la etajul superior până la parterul blocului. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor pe perioada cercetărilor.

Ulterior, din proprie inițiativă, una dintre locatarele acestei scări de bloc a efectuat un set de analize pentru dânsa și fiul ei, pentru a determina concentrația de mercur din organisme. Analizele au fost recoltate în județul Mehedinți, iar efectuarea lor a fost realizată de către o clinică din Germania.

Locatara și fiul dumneaei s-au prezentat la Spitalul ”Louis Țurcanu” din Timișoara, deoarece atât dânsa cât și minorul, au avut valori peste limita normală. La această oră, cele două persoane se află internate în spitalul timișorean, fiindu-le administrată medicația specifică.

În vederea gestionării situației respective, conducerea DSP a luat legătura și cu dr. Radu Alexandru Macovei de la Spitalul Clinic de Urgență București, domnia sa confirmând că se impun analize medicale pentru toți locatarii scării de bloc.

În acest context, a fost contactată Bioclinica Timișoara, care a dovedit deschidere și va sprijini această acțiune, punând la dispoziția DSP kiturile de recoltare specifice, ridicate în cursul zilei de azi de către o mașină a DSP Caraș-Severin iar mâine, 6 martie 2020, vor fi recoltate probele.

Având în vedere că analizele respective nu sunt decontate că către CJAS Caraș-Severin, autoritatea locală va susține contravaloarea acestora iar testarea cetățenilor din imobilul afectat se va realiza cu sprijinul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă, la sediul instituției medicale”, a comunicat Biroul de presă al DSP Caraş Severin.

leave a reply