Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Trei locații liniștite din Banat unde puteți scăpa de agitația orașelor pe timpul sezonului cald

Vara, în Timișoara sau în alte orașe din Banat temperaturile pot ajunge la valori deloc plăcute pentru corpul uman. Din fericire însă, sunt multe destinațiile unde orășenii se pot adăposti de toropeala orașelor mari și savura, pentru câteva ore, natura în toată splendoarea acesteia. De la păduri la lacuri și cascade, iată trei locații liniștite și accesibile tuturor pentru acele zile de vară în care vrei să evadezi din oraș într-o oază a naturii.

Pădurea Verde

Situată în partea de nord-vest a Timișoarei, Pădurea Verde însumează 724 de hectare de vegetație de toate felurile. Rolul ecologic al acestui obiectiv este crucial, pădurea contribuind la echilibrul climatic al zonei. Înainte de dezvoltarea comunei Dumbrăvița, pădurea de aici era cu mult mai mare, însă defrișările au scurtat din suprafață pentru a face loc caselor de locuit.

Pădurea este pentru prima dată amenajată de către Serviciul Silvic Maghiar în anul 1860. Alte două amenajări au urmat în 1894 și 1908. În 1947, după război, este inclusă în Ocolul Silvic Timișoara, un ocol de vânătoare, după ce este amenajată de Direcția Silvică Arad. Pădurea Verde este străbătută de un pârâu, pe numele său Behela, afluent al Canalului Bega. Pârâul se varsă în lacul de la Dumbrăvița, important pentru turiștii dornici de o baie răcoroasă și pentru pescari.


 
Arborii sunt mulți și diverși la Pădurea Verde de lângă capitala Banatului. Găsești aici corn, frasin, cer, jugastru, stejar, platin, arțar, ulm și multe alte specii. Cei mai mulți îi veți găsi pe stejari, unii dintre ei având vârste de chiar și peste 120 de ani. Printre cele mai importante obiective turistice din Pădurea Verde, pe lângă pădurea în sine, sunt Muzeul Satului Bănățean, Grădina Zoologică și Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Banat.

În afară de natură și de obiective turistice, Pădurea Verde este totodată locul în care se organizează festivaluri în aer liber, târguri de toate felurile, petreceri, picnicuri și alte ieșiri. Veți găsi evenimente de toate felurile și pe tot parcursul anului aici, așa că nu aveți cum să vă plictisiți dacă vreți să vă petreceți un weekend la Pădurea Verde.

Lacul Surduc

foto: Ziua de Vest

Nu există bănățean care să nu se fi scăldat măcar o dată în Surduc. Lacul, aflat pe raza comunei Fârdea, a apărut după ridicarea barajului în anul 1977, la 5 ani de la demararea lucrărilor. Având o capacitate de 51 de milioane de metri cubi de apă, în lac se regăsesc de obicei în jur de 25 de milioane de metri cubi de apă. Principalul scop al lacului este acela de a asigura apa potabilă pentru Timișoara și zona limitrofă, dar și de apărare împotriva inundațiilor.

Evident, un alt scop important este cel turistic. Mii de turiști merg vara la Surduc, acolo unde fie se scaldă, fie încing grătarele și petrec cu prietenii până în zori, într-una dintre cabanele de pe malul lacului. Întreaga suprafață a lacului este de 460 de hectare, fiind astfel cel mai mare din județul Timiș. Pentru că lacul nu îngheață, iarna o sumedenie de păsări acvatice pot trăi nestingherite aici.

Cascada Cornet

foto: Amazing Romania

Pe cursul de apă al Pârâului Cornet se află o cascadă mai puțin vizitată, ferită deci de grupurile de turiști care merg la Bigăr sau la cascadele din Cheile Nerei. Îi spune tot Cornet și poate fi vizitată lângă Nădrag, un mic sat-orășel din Timiș. Deși are doar o cădere de 5 metri, cascada Cornet uimește vizitatorii prin simplitatea și frumusețea ei naturală. Acum este încă o oază de liniște și pace, însă de la an la an, numărul de vizitatori care vin la Cornet crește. 

leave a reply