Banner Mobilier Magazin BIG Mag

România, condamnată la CEDO pentru găzduirea de închisori secrete CIA

CEDO
România și Lituania au fost condamnate joi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul închisorilor secrete ale CIA, anunță AFP. Curtea a fost sesizată în 2011 și 2012 de doi prizonieri la baza americană din Guantanamo care au declarat că au fost deținuți în închisori secrete ale CIA în România și în Lituania, între 2004 și 2006.

România a găzduit o instalaţie secretă de detenţie a CIA din septembrie 2003 până în noiembrie 2005, stabileşte CEDO. Lituania a găzduit la rândul ei o instalaţie similară din februarie 2005 până în martie 2006.

Reclamanţii au fost încarceraţi în aceste instalaţii, iar autorităţile din cele două foste ţări comuniste au ştiut că CIA avea să-i supună unor tratamente contrare convenţiei, afirmă Curtea.

Atât România, cât şi Lituania au permis transferul reclamanţilor către alte instalaţii de detenţie CIA, expunându-i astfel altor rele tratamente, mai stabileşte CEDO.

Existenţa închisorilor CIA în România este investigată de procurorii de la Parchetul General din anul 2012, declaraţiile martorilor infirmând existenţa unor astfel de baze pe teritoriul României. Printre cei audiaţi sunt Ion Iliescu şi Traian Băsescu.

sursa: romaniatv.net

leave a reply