Revoluție pe piața muncii: vom sta neîntrerupt trei săptămâni la lucru

Parlamentarii USR au depus la Senat o propunere legislativă deosebit de importantă, care ar schimba radical legislația muncii, prin impunerea soluțiilor de ”flexi- muncă”. Proiectul USR vine în completarea Codului Muncii, lege care nu a mai fost modificată încă din 2003, de la apariția ei.

Deputații USR argumentează, în expunerea de motive, că actualul context economic, influențat de măsurile excepționale determinate de pandemie, dar și condițiile de piață și avansul tehnologiei, impun necesitatea flexibilizării pieței muncii. Una dintre cele mai importante noutăți aduse este munca în regim de permanenţă, care, practic, revoluționează piața muncii.

Trening Compleu Femei big magAșa cum spune conceptul, angajații vor rămâne permanent la lucru, fără a mai merge acasă: la serviciu vor lucra, vor mânca, se vor spăla și vor dormi. Astfel, potrivit proietului depus,  angajatorul şi salariatul stabilesc prin contractul de muncă repartizarea programului de lucru, în ture lungi de două sau trei săptămâni, în care salariaţii nu vor putea părăsi perimetrul locului de muncă al angajatorului, fiindu-le asigurată hrana şi cazarea. Pentru salariaţii care prestează muncă în regim de permanenţă, angajatorul va asigura în perimetrul locului de muncă al angajatorului spaţii adecvate de hrană, cazare şi recreere, astfel încât pe perioada muncii in regim de permanenţă salariaţii să nu se deplaseze la domiciliu, ci să rămână în acest perimetru.

O altă prevedere la fel de spectaculoasă o reprizintă munca în regim de gardă. Aceasta  se efectuează de salariat, de regulă, în ture, angajatulul putându-şi desfăşura activitatea la sediul angajatorului, la sediul unui terţ, de la domiciliu, sau în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tebnologia informaţiei şi comunicatiilor. Salariatul va putea lucra în regim de gardă cu normă întreagă sau cu timp parţial, în funcţie de durata timpului de muncă agreată în contractul individual de muncă. Pe toată perioada muncii în regim de gardă, salariatul va fi la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să cheme salariatul la locul de muncă, sau la sediul unui terț, pentru a presta muncă pe bază de intervenţie, sau să-i solicite prestarea muncii prin mijloace de comunicare la distanţă, în orice moment din timpul de lucru stabilit în regim de gardă.

Pentru salariaţii care prestează muncă în regim de permanenţă, angajatorul va asigura în perimetrul locului de muncă al angajatorului spaţii adecvate de hrană, cazare şi recreere, astfel încât, pe perioada muncii în regim de permanenţă, salariaţii să nu se deplaseze la domiciliu, ci să rămână în acest perimetru.

Blugi si jeans femei si copii oferte Magazin Big Magrenasterea.ro

leave a reply