Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Mănăstirea din Banat unde există o icoană făcătoare de minuni.

Miracolele petrecute în lăcașul de cult

Lângă Oravița, într-o vale de lângă satul Ciclova Montană, sub o stâncă impresionantă se află o mănăstire despre care se spune că ar fi un loc binecuvântat de-a dreptul. Nu doar spiritual ca oricare alta, ci chiar cu puteri de a tămădui boli și necazuri omenești, trupești și sufletești. Dacă ne luăm după credințele vechi de secole, apa care izvorăște lângă mănăstirea Călugăra este binefăcătoare. Puterile tămăduitoare ale apei formează valea care, odată, se numea Valea Călugărului.

Cum a apărut mănăstirea

Locul pe care a fost ridicată mănăstirea este la rândul lui considerat special. Aici, mai mereu oamenii vremurilor au consacrat spațiul prin așezarea de icoane în jurul stâncii, pe copaci sau pe jos. Duminica, dar și în zilele de mare sărbătoare, se aprindeau lumini deasupra acestor icoane. Pe fagul gros din fața lăcașului cineva a așezat într-o zi o icoană a Sfântului Ilie. Icoana mai poate fi văzută și azi, chiar dacă fagul a crescut de jur împrejurul acesteia, fără a o acoperi.



În texte care datează de sute de ani stau scrise însemnări cum că în stâncă puteai auzi cântări bisericești, care erau ascultate cu evlavie de credincioși. În 1859, aici au început săpături. Oamenii își doreau să vadă de unde vin aceste sunete. După ce au spart stânca au descoperit o peșteră care, cel mai probabil, era chilia unui călugăr. Aici au găsit și o icoană a Maicii Domnului, despre care legenda spune că a fost cumva adusă, la acele vremuri, tocmai de pe Muntele Athos din Grecia.

Mănăstirea a început să fie clădită la 1860, fiind terminată în același an grație credincioșilor din satul Ciclova Montană, care au ajutat la ridicarea acesteia cu bani și mână de lucru. La 1 octombrie anul următor, în 1861, mănăstirea este sfințită și primește hramul Adormirea Maicii Domnului. Moaștele călugărului descoperite în peștera săpată în stâncă au fost așezate într-o raclă, fiind și astăzi păstrate în naos. O jumătate din biserică, cea în care se află și altarul, a fost realizată în stâncă.

Icoana făcătoare de minuni

Minunile țin de credință, înainte de toate. Auzim de ele la toate colțurile de stradă. Credința despre icoana făcătoare de minuni de la Călugăra a ajuns peste tot prin Banat, dar și în alte țări. Poveștile despre întâmplări inexplicabile au fost transmise din generație în generație pe cale orală, dar și în scris. O cronică veche vorbește despre cum icoana a fost adusă în mănăstire de la Oravița, iar după ce au lăsat-o acolo două zile și s-au întors, icoana nu mai era de găsit.

Fără să o atingă nimeni, spun documentele vremii, icoana a dispărut și reapărut în mănăstire după câteva zile. Când a văzut asta, teologul Alexie, ctitor al mănăstirii, un tânăr aflat în exercițiul descoperirii credinței, a decis pe loc să se călugărească. O femeie oarbă și-a recăpătat vederea după ce s-a rugat aici, iar un bărbat paralizat a început să meargă din nou după ce, în vis, Maica Domnului i-a poruncit să se scoale și să meargă.

Numeroși turiști și credincioși vin și astăzi la Călugăra pentru a vizita monumentul istoric și pentru a se ruga la icoana despre care se spune că are puteri miraculoase. În afară de asta, locul este unul de-a dreptul binecuvântat, care merită vizitat de toată lumea indiferent de cât de credincios sau nu este călătorul.

Puteți citi mai multe informații despre acest loc unic pe site-ul oficial al monumentului bisericesc.

leave a reply