Luptă acerbă pentru funcţia de rector al UMF Timişoara. Patru candidaţi s-au înscris în cursă

Nu mai puţin de patru candidaţi s-au înscris în cursa pentru funcţia de rector al Univesităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara. Este vorba de Octavian Creţu, Virgil Păunescu, Jenel Pătraşcu şi Eugen Boia. Alegerea noului rector va avea loc pe data de 20 februarie, iar dacă este cazul, turul II va fi organizat o săptămână mai târziu, pe 27 februarie.

Dacă la alte universităţi din Timişoara, alegerile pentru funcţiile de rector au fost aproape o formalitate, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” se anunţă o dispută foarte dură. Nu mai puţin de patru candidaţi s-au înscris în cursa pentru cea mai importantă funcţie din universitate. Actualul rector, Marius Raica, are doua mandate şi nu mai candidează

Aspiranţii la funcţia de rector

Considerat de mulţi ca principal favorit, Octavian Creţu este încă preşedintele Senatului UMF, funcţie câştigată recent, prin alegeri, de Marius Craina, fostul manager al Spitalului Judeţean. În perioada 2012-2016, Creţu a fost prorector al UMF. Este şeful Clinicii Universitare de Chrirurgie Generală de la Spitalul Municipal. În perioada 2005-2009 a fost managerul acestui spital. Este profesor univesitar din anul 2008.

Virgil Păunescu este coordonator al Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen Timișoara. Profesor universitar din 2003, Păunescu predă disciplina Imunologie la UMF. În perioada 2006-2014 a fost consilier pe probleme de sănătate al fostului preşedinte Traian Băsescu. Între 2005 şi 2006 a fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Pentru o scurtă perioadă, în anul 2005, a fost manager al Spitalului Judeţean. În anul 2000 a deţinut funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Sănătae. Recent, a afirmat că OncoGen lucrează la un vaccin pentru tratarea coronavirusului.

Al treilea candidat înscris în cursă este Jenel Pătraşcu, şeful Clincii II de Ortopedie şi Traumatologie de la Spitalul Judeţean. Este profesor universitar din 2015 şi este încadrat la Departamentul de Ortopedie, Urologie şi Radiologie din cadrul UMF.

În fine, al patrulea candidat este Eugen-Sorin Boia. Estte prorector al UMF din 2013 pe probleme de studii post-universitare şi rezidenţiat. Profesor universitar din 2008, este coordnator al Disciplinei de Chirurgie Pediatrică din UMF. Este medic primar de Chirurgie şi ortopedie pediatrică la Spitalul de Copii “Louis Ţurcanu”. În perioada 2009-2011 a fost manager al acestui spital.

Alegerea noului rector va avea loc pe data de 20 februarie. Dacă va fi cazul şi e foarte probabil ca acest lucru să se întâmple, pe 27 februarie se va desfăşura turul II de scrutin.

sursa: debanat.ro

leave a reply