Guvernul României s-a DETONAT: Ministrul Finanțelor a recunoscut că PNL a vrut să șteargă datoriile uriașe ale unei bănci!

În ultima ședință de Guvern înainte să fie demis de Parlament, Guvernul Ludovic Orban a fost la un pas să adopte o Ordonanță de Urgență prin care să ȘTEARGĂ datorii colosale ale unor bănci private. Pe ultima sută de metri, Guvernul nu a mai făcut pasul. De reținut este că în ședința de Guvern premierul Ludovic Orban a spus că este nevoie de acea OUG astfel încât românii să nu dea înapoi niște bani.

Problema pe scurt este urmatoarea: unele banci printre care BCR banca pentru locuinte a luat bani de la stat si a dat ca prime pentru case unor clienti care n-ar fi trebuit sa primeasca banii. Curtea de Conturi a gasit neregula si instantele au obligat bancile sa dea banii inapoi statului.

La audierile de luni, ministrul Finantelor a fost intrebat:

`Dle Citu de ce nu puneti in aplicare hotarare ICCJ care va obliga sa recuperati 300 milioane lei de la BCR? Este o hotarare din iunie 2019 care obliga BCR Banca pt locuinte sa restituie sume incasate ilegal de 300 de milioane de lei?‘.

Răspunsul lui Florin Cîțu a fist: `Acea hotararea obliga bancile sa restituie. Aici este o decizie a curtii de conturi data impotriva bancilor, bancile trebuie sa dea banii inapoi

Iata transcrierea discutiei dintre ministrul Ion Stefan si premierul Ludovic Orban, in cadrul sedintei Guvernului din 4 ianuarie 2020, privind aprobarea Ordonantei de Urgenta care vizeaza clientii bancilor pentru locuinte:

Ludovic Orban: Dar explicaţi-mi şi mie programul ăsta, că dumneavoastră aţi asigurat, să zic, subvenţionarea, plăţile pentru programul respectiv. Cum adică? A fost inclus într-o lege programul ăsta. Cum a putut să fie considerate ilegale sumele de care au beneficiat sute de mii de români?

Ion Ştefan: Într-adevăr, programul s-a desfăşurat în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2006, iar, în 2016, Curtea de Conturi, printr-un control, a considerat că aceste sume sunt necuvenite; şi din acel moment au urmat lungi procese, iar finalul lunii.

Ludovic Orban: În regulă, domnule ministru, cunosc cazul, ştiu că există şi un proiect de lege depus şi semnat de toţi liderii grupurilor parlamentare. Din păcate, nu există timpul necesar pentru adoptarea proiectului de lege, pentru că ei trebuie, sunt forţaţi să demareze acţiunile de recuperare, şi asta mi se pare ceva foarte ciudat, adică sunt puse nişte bănci să execute în numele statului nişte cetăţeni. Asta iar este o anomalie, care, după părerea mea, este absolut inacceptabilă. Deci, de acord. Mai aveţi altceva?”

sursa: stiripesurse.ro

leave a reply