Banner Mobilier Magazin BIG Mag

Gunoaiele au reapărut pe malurile Timișului din Lugoj

După curățenia efectuată de angajații Direcției Apelor acum câteva zile

Epopeea gropilor de gunoi clandestine din Lugoj nu se mai termină. Deșeurile au reapărut pe malurile Timișului, la nici o săptămână după ce angajați ai Administrației Bazinale Apele Banat au făcut curățenie acolo.

Malurile Timișului încep să fie din nou sufocate de pungi de plastic, PET-uri, sticle, haine, gunoi menajer și chiar landouri pentru bebeluși care își fac apariția nestingherite în timp ce spiritul civic al lugojenilor pare să își fi luat vacanță, deși acum aproximativ două săptămâni ABA Banat a intervenit prin sistemul hidrotehnic Lugoj la igienizarea a 900 metri pe malul râului Timiș, în intravilanul municipiului Lugoj, între Podul de beton și Pasarela Leucuța, de unde au fost colectate două tone de gunoaie.

”Nu știm cine tot aruncă. Eu vin la pescuit aici, dar aduc cu mine o pungă în care pun gunoiul și o iau cu mine când plec. Așa ar trebui să facă toată lumea”, spune un pescar din zonă.

Nici în cartiere lucrurile nu sunt diferite. În Cotu Mic, chiar în spatele clădirii Spitalului Municipal, printre copaci se ascunde o gamă variată de mase plastice, formându-se un morman care crește de la o zi la alta. O soluție ar putea fi camerele de luat vederi, a căror achiziție este prevăzută pentru acest an, însă chiar și așa, acestea nu vor acoperi toate zonele Lugojului.

”Deșeurile din gropile clandestine le va aduna Serviciul care a fost înființat în locul Salprestului. Au început din 20 ianuarie activitatea și, în mare, e aceeași structură. Serviciul va funcționa mai bine decât Salprestul, cred eu, dar sunt limite umane. Cât pot să strângă și ei?”, a declarat viceprimarul Lugojului, Cristian Galescu.

Potrivit viceprimarului, pentru stoparea fenomenului este necesară montarea camerelor de supraveghere, în mai multe zone ale municipiului, operațiunea pentru o parte dintre acestea urmând să se facă în perioada următoare, iar pentru restul, lucrându-se la documentația aferentă pentru licitație. În același timp, se dorește conștientizarea spiritului civic a cetățenilor.

”Problema principală o reprezintă malurile Timișului. Poliția patrulează în zonă, dar e greu să îi surpinzi pe oameni în fapt. Ideea e că cei care aruncă sunt probabil oameni din zonă, nu vin din altă parte. Mai mult ca sigur există vecini care îi văd, dar din păcate nu au simț civic să îi reclame. Am vrea cu toții să fie curat, dar simț civic – zero. Dacă ar fi reclamați, chiar dacă poliția nu i-ar prinde în fapt pe cei care aruncă gunoi, măcar le-ar da un avertisment, să îi sperie”, este de părere Cristian Galescu.

Din nefericire, a locui într-un oraș mic vine cu dezavantaje. Într-o comunitate mai restrânsă, oamenii se cunosc între ei și chiar dacă observă nereguli, preferă să închidă ochii, de teama de a nu se certa cu vecinul, plângându-se doar… online.

sursa: redesteptarea.ro

leave a reply