Comportament incalificabil al ministresei: A umilit o profesoară în faţa elevilor

Un reportaj şocant, difuzat de ProTV, ne-a prezentat modul incalificabil în care ministrul Învăţămîntului, Monica Anisie, a jignit o învăţătoare din comuna Axintie, judeţul Ialomiţa, chiar în faţa elevilor săi de clasa I.

Un reportaj şocant, difuzat de ProTV, ne-a prezentat modul incalificabil în care ministrul Învăţămîntului, Monica Anisie, a jignit o învăţătoare din comuna Axintie, judeţul Ialomiţa, chiar în faţa elevilor săi de clasa I.

Aflată în inspecţie inopinată, dar însoţită de cameramanii de la ProTV, Monica Anisie asculta la uşa unei clase şi a auzit-o pe învăţătoare că vorbea pe un ton oarecum ridicat cu copiii. Pe înregistrare, se aude foarte clar că dominişoara învăţătoare nu le spunea copiilor altceva decît: „Gata, nu mai vorbeşte nimeni, nu mai tulbură nimeni, cine vrea, ridică mîna!”
Brusc, ministresa deschide uşa şi se repede la tînăra învăţătoare, fără să ţină cont că de faţă erau copiii: „Sînt Monica Anisie, ministrul Învăţămîntului, şi v-am auzit de pe hol cum urlaţi la copii. Aceasta este o atitudine pe care dumneavoastră trebuie s-o aveţi faţă de aşa copii frumoşi?”

Cadrele următoare ale reportajului o arată pe învăţătoare plîngînd, explicînd ministrului că nu ţipa, ci că aşa este vocea mai ei, mai autoritară. Un copil care este întrebat de reporter (!!!) de ce ţipă învăţătoarea, pare că înţelege mai bine ca ministresa ce s-a întîmplat: „Uneori, ţipă. Păi, dacă nu stăm cuminţi?”

Scena aceasta, de un grotesc inimaginabil, în care ministresa s-a dat în spectacol, ar trebui să ducă la sancţionarea sa, nu la incriminarea învăţătoarei, pentru că:
– este inadmisibil ca ministrul Învăţămîntului să intre inopinat peste un cadru didactic într-o clasă, însoţit de o armată de reporteri şi cameramani, tulburînd cu adevărat o lecţie
– este inadmisibil ca ministrul Învăţămîntului să umilească un cadru didactic în faţa elevilor. Dacă a constatat ceva în neregulă, putea să-i facă observaţii la sfîrşitul orei, în cancelarie, pentru a nu-i ştirbi autoritatea în faţa elevilor
– este inadmisibil ca ministrul Învăţămîntului să lase reporterii care o însoţeau s-o jignească pe învăţătoare cu întrebări de-a dreptul penibile, precum aceasta: „Dar dumneavoastră de ce nu purtaţi papuci?”

De vină pentru această situaţie nu este doar ministrul Învăţămîntului, ci, în primul rînd, directorul şcolii, cel care i-a permis accesul în clasă, el fiind cel care trebuia să-i atragă atenţia că nişte cursuri nu pot fi deranjate nici măcar dacă vine ministrul în inspecţie!

Culmea este că ministresa aceasta dornică de imagine, n-a fost sensibilizată de ceea ce a aflat de la profesori sau de la primarul cu care a stat de vorbă, adică problemele reale ale şcolii, de care şi guvernul din care face parte se face vinovat, precum:
– lipsa fondurilor repartizate pentru modernizarea şcolilor de la sate
– salarizarea mizerabilă a dascălilor, care trebuie să-şi plătească singuri naveta, căci nu sînt bani pentru decontare. Din fotoliul călduţ de la minister, Monica Anisie nu a aflat că învăţătoarea pe care, conform surselor noastre a şi dat-o afară din învăţămînt, avea salariul minim pe economie.
– ministresa a aflat de la primar că fondurile repartizate de Guvernul Orban abia au ajuns pentru salariile angajaţilor şi pentru amenajarea unui WC turcesc în curtea şcolii.

O asemenea atitudine hei-rupistă, demagogică, precum cea a ministrului Monica Anisie, subliniază faptul că, în preocupările sale contează mai mult imaginea pe care vrea să şi-o facă pe seama umilirii cadrelor didactice. Dacă ar fi interesată cu adevărat de domeniul educaţiei, pe care-l conduce temporar, ar fi trebuit să se lege cu lanţurile de gardul Guvernului dacă acesta nu va respecta prevederile „Legii educaţiei naţionale”, adică să aloce Învăţămîntului un procent de 6% din PIB:

Acest prim aliniat al art. 8 din „Legea educaţiei naţionale” spune clar: „Pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv”.

În ciuda acestei prevederi legale, Monica Anisie se laudă pe site-ul ministerului Învăţămîntului că domeniul pe care-l conduce are alocat procentul de… 3,4% din PIB, adică puţin mai mult de jumătate din necesar!

Cu acest mod de a conduce ministerul Învăţămîntului, Monica Anisie riscă să devină doar un zbir care-i va face pe şi mai mulţi profesori să renunţe la catedră, ştiindu-se că acest domeniu vital al societăţii are încă un deficit important de cadre, mai ales în mediul rural, acolo unde abandonul şcolar este în continuă creştere.

Monica Anisie a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu (Noiembrie 2012 – Februarie 2014) şi Klaus Iohannis (Noiembrie 2017 – Ianuarie 2018), dar şi secretar de stat (Februarie 2016-ianuarie 2017) şi consilier la cabinetul unui parlamentar (din Februarie 2018 pînă cînd a devenit ministru).

Se pare că de aceea a cam uitat cum este la catedră, din moment ce are astfel de ieşiri faţă de colegii săi profesori, pe care-i umileşte cu satisfacţie în faţa elevilor doar de dragul imaginii de la ProTV.

sursa: cotidianul.ro

leave a reply