Banner Mobilier Magazin BIG Mag

ARTISTA ICOANELOR

Biserica Ortodoxă “Pogorârea Sfântului Duh” de pe strada Timișoarei care și-a sărbătorit în 16 iunie hramul are un iconostas nou și două tronuri împărătești, toate pictate și restaurate de o lugojeancă dedicată și pasionată, Dorina Zah. Opt luni de zile i-au luat artistei sa isi finalizeze lucrarea.

Dorina Zah- pictor restaurator

Am pictat acest iconostas în decurs de opt luni de zile. Este un iconostas în stil bizantin care presupune o pictură figurativ simbolică. Iconostasul presupune o sinteză a picturii întregii biserici. El are rolul de a ne arăta slava cerească și de a o face accesibilă conștienței noastre. Despre icoană vreau să spun că nu trebuie să o privim ca pe un obiect. Ea ete o poartă către lumea de dincolo și nu ne rugăm icoanei ca obiect, ci spiritului pe care ea o reprezintă.

Tronurile Împărătești din Biserică care îl au la loc de cinste pe Mântuitorul Isus Hristos, au necesitat nu numai să fie pictate, dar și restaurate. De tot procesul s-a ocupat Dorina Zah, care a reușit să le finalizeze într-un timp relativ scurt.

Dorina Zah- pictor restaurator

Acesta este unul din cele două tronuri împărătești. Îl reprezintă pe Isus Impărat. Am pictat icoană în decurs de o săptămână și încă o săptămână am restaurat tronul.

Dorina Zah picteză de când se știe, dar tehnica icoanei a cunoscut-o în timpul facultății. Si-a desăvârșit studiile la Facultatea de Artă și Design din Timișoara. Tehnica icoanei a fascinat-o încă de atunci și pictat până acum opt iconostase și două bisericuțe.

Dorina Zah- pictor restaurator

Ca restaurator am trecut prin toate tehnicile, dar tehnica icoanei m-a absorbit și am rămas fidelă ei. Câte biserici ați pictat? Am pictat opt iconostase și două bisericuțe. De ce e nevoie pentru a ieși o pictură de calitate? Dacă vorbim despre pictura bisericească, un pictor iconar e nevoie să renunțe la eul său creator, la personalitatea sa creatoare și să se dedice canoanelor.

La Scăiuș, Dorina Zah a pictat Icoana Sf. Papa Ioan Paul al II-lea în premieră națională. Tot așa, în premieră pe țară a pictat icoana Sf.Ioana Antida Touret, de la Biserica din Mondialul Bocșei din Lugoj.

leave a reply