ANSVSA: De la începutul anului au fost confirmate 440 de focare de pestă porcină

pesta porcina

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populaţiei şi 2 în exploataţii comerciale, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 16 cazuri de pestă porcină în mediul silvatic, la porci mistreţi.

Boala evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită.

Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 22 de focare, confirmate în: – Judeţul Satu – Mare – 5 în gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la porcii mistreţi; Judeţul Bihor – 17 în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Judeţul Sălaj – un caz la mistreţ.

În zona de Sud-Est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat şi de experţii Comisiei Europene, care au fost prezenţi în focare. Înaceastă regiune au fost înregistrate 418 focare de PPA.

Pesta Porcină Africană (PPA) a fost confirmată în ţara noastră, pentru prima oară, în data de 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Autorităţile spun că au intervenit prompt şi că au aplicat cu stricteţe măsurile prevăzute în Planul de Contingenţă al României pentru pestă porcină africană, „ceea ce a făcut ca boala să fie ţinută sub control, chiar în condiţiile în care, la începutul anului 2018 focarele de boală s-au multiplicat în aceeaşi zonă aflată în vecinătatea Ucrainei”.

La aproape un an de la confirmarea primului focar din ţara noastră, în data de 10 iunie 2018, virusul pestei porcine africane a fost depistat şi în altă zonă, aflată în vecinătatea Ucrainei, şi anume în Delta Dunării, zonă cu specific unic, clasificată ca rezervaţie a biosferei la nivel naţional în România. Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare în regim de urgenţă, mobilizări de forţă umană şi introducerea în dispozitiv a 11 instituţii cu atribuţii în domeniu şi efective din armată.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

leave a reply