ANSVSA: 927 de focare de pestă porcină africană

pesta porcina

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 227 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale) şi 62 de cazuri la mistreţi, în total fiind eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conform datelor ANSVSA, evoluţia focarelor a fost următoarea: judeţul Satu-Mare – şapte focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi; judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; judeţul Sălaj – patru cazuri la mistreţi; judeţul Tulcea – 557 de focare (dintre care cinci focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 34 de cazuri la mistreţi; judeţul Brăila – 73 de focare (dintre care şapte focare la exploataţii comerciale); judeţul Constanţa – 72 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi; judeţul Ialomiţa – 115 focare în gospodăriile populaţiei şi trei cazuri la mistreţi; judeţul Galaţi – 11 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; judeţul Ilfov – nouă focare în gospodăriile populaţiei; judeţul Călăraşi – 50 de focare (dintre care un focar la o exploataţie comercială) şi şase cazuri la mistreţ; judeţul Buzău – trei focare în gospodăriile populaţiei; judeţul Giurgiu – un focar în gospodăria populaţiei şi un caz la mistreţ; judeţul Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei.

Până în prezent, au fost despăgubiţi 3.142 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 14,296 milioane lei.

Prezenţa virusului pestei porcine africane în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, precizează reprezentanţii ANSVSA.

sursa: romaniatv.net

leave a reply